Gedwongen overdracht, volgens DNB “in veilige haven”

15-05-2017

Conservatrix is op 15 mei 2017 verkocht aan de Nederlandse onderneming Trier Holding, onderdeel van de Amerikaanse investeerder Eli Global. Erwin van der Wal werd aangesteld als de nieuwe CEO van de verzekeraar.

De rechtbank Amsterdam gaf toestemming voor de aandelenoverdracht waarop toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) had aangedrongen. De solvabiliteit van de verzekeraar was volgens DNB al geruime tijd zorgwekkend.

Eli Global, vertegenwoordigd door de Nederlandse onderneming Trier Holding, nam Conservatrix voor een symbolisch bedrag van 1 euro over, maar stak volgens eigen zeggen wel 88 miljoen euro in het bedrijf waarmee de solvabiliteit op 135% zou uitkomen.

Erwin van der Wal verklaarde dat de eigenaren “here to stay” zijn, wat ook zou blijken uit de toezegging aan DNB dat er de eerste tien jaar geen dividend uit het bedrijf wordt getrokken. “Als het de nieuwe eigenaren alleen maar te doen was om het weer snel door te verkopen of een run-off, dan was ik er niet in gestapt”, aldus Van der Wal, die tot voor kort nog bij Allianz werkte (bron: AMweb).

Naast Van der Wal in zijn nieuwe rol als CEO werd ook CFO Dick Stoop, die in het verleden onder meer werkzaam was bij Zwitserleven, aangesteld. De aanstelling van Van der Wal en Stoop betekende ook het afscheid van de oude directieleden.

Om het bedrijf nieuwe elan te geven verhuist het op korte termijn van de huidige locatie in Baarn naar een nieuw kantoor in Utrecht. Ook zal de levensverzekeraar de komende periode nieuw personeel gaan werven, want het medewerkersbestand was de afgelopen jaren gekrompen tot 30 mannen en vrouwen. “Aan het eind van het jaar hoop ik dat de verzekeraar goed op de rails staat zodat we medio volgend jaar onder een nieuwe naam met nieuwe producten weer de markt kunnen betreden.”, aldus Van der Wal.

Volgens de Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, leidt de overdracht van de aandelen en de daarmee gepaard gaande kapitaalversterking er toe dat “Conservatrix financieel gezond gemaakt wordt” zo schrijft hij aan de Tweede Kamer. Dit is volgens hem positief voor de polishouders van Conservatrix.

 

Update 29 juni 2018

Volgens Jan Sijbrand, van medio 2011 tot medio 2018 directeur bij De Nederlandsche Bank en nu onder andere lid van de raad van commissarissen van accountantsbureau PwC, is Conservatrix door DNB door middel van deze transactie in “veilige haven gebracht” (bron: FD.nl).

 

Relevante documenten:

Persbericht Conservatrix (2017-05-15)
Persbericht DNB (15-05-2017)
Brief Minister Dijsselbloem aan Tweede Kamer (15-05-2017)
Beschikking Rechtbank Amsterdam (15-05-2017)
Brief DNB overeenstemming ministerie van Financiën (20-03-2017)
Brief ministerie van Financiën akkoord aan DNB (22-03-2017)